Jaa |

Maitoa, Maitoa! -näytelmä

Näytelmä sai alkunsa vuoden 2008 kesällä, kun läänintaiteilija Annamari Karjalainen tapasi MKY:n sihteerin Tapio Äyräväisen Paraisilla pidetyssä kulttuuriseminaarissa. Karjalainen esitteli Varsinais-Suomen taidetoimikunnan Muisteludraama-projektia ja muurlaiset innostuivat ajatuksesta.

Muurlaan perustettiin oma Muisteludraama -projekti, jonka puuhanaiseksi tuli Aulikki Randelin. Annamari Karjalaisen näytelmäkäsikirjoitus syntyi Muurlan meijerin entisten työntekijöiden ja maidontuottajien muistelujen pohjalta. Esitys toteutettiin yhteistyössä kyläläisten kanssa, rooleissa nähtiin kaiken ikäisiä muurlalaisia.

Muisteludraama-projektin ajatuksena on elvyttää tarinankerrontaperinnettä ja etsiä yhteisöjen paikallistarinoita. Maitoa, Maitoa! -näytelmä on tarinankerrontaa draaman keinoin. Muurlan meijerin tarina vei katsojat 1950-luvun alkuun. Muurlassa tehtiin maankuulua voita ja kermakin oli kysyttyä, rasvaprosentit kohdallaan. 

Tiloilla tehtiin pitkiä päiviä ja tehomaatalous oli vasta tulollaan. Lehmätkin olivat persoonia. Meijerissä ja sen kaupassa tapahtui monenlaista inhimillistä toimintaa.

m_139.jpg

Tästä se alkaa. Annamari Karjalainen käy rooleja läpi meijerska Esterin (Anne Haapala) ja lypsäjä Sylvin (Taina Wallius) kanssa.

m_140.jpg

Matti Wallius, joka näyttelee maitokaupan myyjä Taimin (Pirkko-Liisa Lehto) friiaajaa Asseria, on siviilissäkin mies, jonka juttuja ei voi nauramatta kuunnella.

m_138.jpg

Sylvi (Taina Wallius), Serafia (Lilja Breilin) ja Arvo (Pauli Kuisma) kuuntelevat ohjaajan ohjeita.

m_141.jpg

Meijeriapulainen Maire (Sanna Ajomaa) nostaa tonkkia kermahuoneeseen.

m_143.jpg

Meijerska Ester (Anne Haapala) mittaa Rannan tilan maidon rasvaprosenttia. Tarkkaa touhua!

m_942.jpg

Näytelmän kertoja Rauno Lehtonen nauratti yleisöä Hankkija-lakissaan Maaseudun tulevaisuus -lehti hyppysissään.

m_95.jpg

Lapsia ja nuoria oli ilahduttavasti mukana näytelmässä.

m_137.jpg

Markku Holma MH-Mediasta vastasi tunnettuun tapaansa siitä, että valot pelasivat ja näytelmä taltioitui osaksi historiaa. Taustalla taidemaalari Gloria Badarau-Heikkilä ripustaa Seuralan seinille muurlalaisten harrastajataiteilijoiden tauluja.

Näytelmässä vaaditaan myös huikea määrä tekniikkaa, valo- ja äänikalustoa, joista vastasivat Riku Nieminen, Mikael Laaksonen ja Markku Holma.