Riihitontun joulu -näyttely Kankareen riihellä 2020

Kun Kankareen riihen kunnostustyöt oli saatu siihen vaiheeseen, että riihi voitiin avata vierailijoille, koronapandemia sulki yleisiä tiloja ja kaikenlaiset isompien ihmismäärien kokoontuumiset oli kielletty. Ihmisiä kehoitettiin välttämään sosiaalisia kontakteja ja viettämään vuoden pimeimpää aikaa vain perhepiirissä. Tähän tilanteeseen ja joulumieltä jakamaan Kankareen riihelle koottiin omatoimisesti koettava riihen avajaisnäyttely, Riihitontun joulu.

Riihen oviaukkoon oli asennettu pleksi, jonka läpi pääsi kurkistamaan tonttujen joulunviettoa riihessä: millaiset olivat riihitonttujen joulupöydän antimet, millaisia kuusenkoristeet olivat tai mitä riihitontut jouluna oikein riihessä touhusivatkaan. Riihitontun joulusta olivat myös Muurlan koulun 2-6 -luokkalaiset kirjoittaneet omat tarinansa. Kutakin luokkaa edusti näyttelyssä yhden oppilaan tarina ja tarinat oli kiinnitetty riihen oveen. Riihen pihalla oli myös kuusi, johon kuka vaan sai tuoda omia ylimääräisiä heijastimiaan ja vastavuoroisesti jokainen heijastinta tarvitseva sai ottaa haluamansa heijastimen. Oppilaiden kirjoittamat tarinat, kauniisti valaistu hämyinen riihi ja tonttujen jouluiset askareet johdattivat niin pienet kuin vähän vanhemmatkin näyttelykävijät jouluntaikaan. 

Näyttelyn avajaisia vietettiin lauantaina 5.12.2020. Silloin riihen ovi avattiin ensimmäisen kerran ja riihitonttujen joulua pääsi perhekunnittain kurkkimaan. Avajaisillan aikana riihellä ehti käydä kolmen tunnin aikana näyttelyä ihastelemassa ja glögiä juomassa noin kuutisenkymmentä kävijää.

Avajaisten jälkeen Riihitontun joulu -näyttely oli avoinna 6.-22.12.2020. Riihen ovi avattiin ja näyttelyn valot sytytettiin päivittäin klo 12 ja suljettiin klo 20, joten näyttelyyn pääsi tutustumaan niin päiväs- kuin ilta-aikaankin.

Erityiskiitokset Wiurilan kartanolle tonttujen lainasta sekä Ari Aallolle näyttelyn valaistuksen rakentamisesta. 

NÄYTTELYN AVAJAISILLAN TUNNELMIA