Vuoden 1918 uhrien muistomerkin paljastustilaisuus

Pyhäinpäivälauantaina 03.11.2018 Muurlan kirkonkylässä paljastettiin vuoden 1918 uhrien muistomerkki. Tilaisuus järjestettiin klo 15.30.

Yleisö kerääntyi muistomerkin paljastustilaisuuteen Muurlan Kellomännyn katveeseen.

Airueina toimivat Minne Rajakannas ja Jessica Hellbom.

Musiikkia esittivät Okko Kaasinen trumpetti, Saku Nikkanen saksofoni ja Marjo Korpela haitari.

Tilaisuuden aluksi Hanna-Maija Saarimaa sytytti muistomerkille kynttilän.

Juhlapuheen piti kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Hanna-Maija Saarimaa. Puheessaan Saarimaa korosti muistomerkin pystytetyn kaikkien mahdollisten sodan uhrien muistolle. Suomen sotasurmat 1914-1922 -luettelosta löytyneiden 32 miehen - 31 miehen, joille sekä kirjoillaolo- että asuinpaikkakunnaksi oli merkitty Muurla sekä yhden miehen, jonka asuinpaikkakunnaksi oli merkitty Muurla vaikka kirjoillaolokunnaksi oli merkitty Ypäjä - kaikkien omaisten: vaimojen, lapsien, äitien, isien sisarusten, sukulaisten, tyttöystävien, naapureiden. Kaikki osalliset olivat näiden 32 miehen kuolemien kautta sodan uhreja, jotka sodanjälkeisessä tilanteessa joutuivat pitämään surun sisällään. "Toivon, että tämä yhteinen muistomerkki voi osaltaan vähentää painolasteja ja että osaisimme käsitellä näitä asioita ymmärtäen niiden syyt ja seuraukset osana 100 vuoden takaista yhteiskunnallista tilannetta maassamme."

Kotiseutuyhdistyksen puolesta Hanna-Maija Saarimaa kiitti puheessaan myös kaikkia muistomerkin toteutuksessa mukana olleita tahoja. Auno Santasaarta kiven lahjoituksesta, Muurlan Pohjoinen Työväenyhdistys ry:tä muistomerkin laattojen kustantamisesta sekä Salon kaupungin puistomestari Marja-Leena Laaksoa ja Vesa Leppämäkeä alueen siistimisestä ja kiven siirtämisestä ja puhdistamisesta.

Tilaisuuden lopuksi aluekappalainen Martti Santakari johdatti yhteiseen rukoukseen.

Juhlavan tilaisuuden päätteeksi yleisö siirtyi kahville kirjastoon, jonne oli koottu myös materiaalia vuoden 1918 tapahtumista.